Ktoré investície chce presadiť Erik Ňarjaš pre východňarov?

Ako ste si mohli iste všimnúť, na východe je stále ťahšie žiť. Je tu slabá zamestnanosť a keď sa aj zamestnáte, tak za takú mizernú mzdu, že ledva máte na bývanie a stravu a nie to na dovolenku! O dôchodkoch ani nehovorím!

Prečo je to tak, že ľuďom na západe sa žije trochu lepšie a ako vyrovnať životnú úroveň?

V prvom rade si treba uvedomiť ako peniaze získať a nie len populisticky zvyšovať mzdy a dôchodky na úkor zvyšovania cien potravín a energií a hlavne nečerpať tieto peniaze
zo zdrojov určených na iné účely ako školstvo či zdravotníctvo.
Samozrejme je veľa dôvodov, no v tomto článku rozoberiem len mojích top 2 problémov a riešení do ktorých by trebalo z môjho pohľadu investovať.

1. Cestovný ruch
Viacero vyspelých krajín už pochopilo, že investícia do cestovného ruchu sa oplatí. Taký Dubaj posledné roky žije hlavne z cestovného ruch a nie ropy. Myslím si, že investovaním a podporou cestovného ruchu na východe, prostredníctvom informatizácie, zlepšením prístupových ciest, leteckých spojení, podpory v oblasti výstavby atrakcií ako kúpeľníctvo, hoteliérstvo, kultúra a kultúrne podujatia, či biznis konferencie, výrazne posilníme a vyrovnáme pozíciu východneho Slovenska aj pre strategickych investorov,  turistov, ako aj skvalitníme život a pracovné príležitosti v regiónoch a podporíme aj rozvoj malého a stredného podnikania.

2. Štátne fabriky
Nechcem viesť populistické reči zastávajúce socializmus, no treba uznať že niečo bolo kedysi aj dobré. Veľkú  príležitosť vidím v rozvoji štátnych podnikov pre výstavbu štátnych bytov, pre výrobu základných potravín a liekov.
Matematická rovnica nepustí, ak štát začne produkovať byty, potraviny či lieky automaticky cena vstupných nákladov klesne kedže pôjde o väčší objem surovín pre výrobu, a teda konečná cena pre spotrebiteľa výrazne klesne. Podporíme tak tiež miestnych a slovenských výrobcov surovín ako aj zamestnanosť východňarov ktorí tak nemusia odchádzať za prácou do zahraničia.



Komentáre